
Sosyal medya bugün hemen hemen hepimizin içinde yer aldığı ikinci bir dünya haline geldi. Böyle olunca da hem markalar hem de kişiler için kullanılması adeta mecburi bir alana dönüştü. Bugün sosyal medyada olmayan isimlerin reel piyasada da yeri neredeyse yok. Tam bu noktada öncelikle bu ağları tanımanın sonra da doğru yönetmenin önemi ortaya çıkıyor.
Facebook, 2004 yılında Mark Zuckerberg tarafından kurulduğu zaman nüfusunun Çin ile yarışacak kadar büyüyeceğini muhtemelen kimse tahmin etmiyordu. Zaman içinde sosyal medyanın öncü sitesi kendi ağını geliştirdikçe geliştirdi ve diğer sosyal ağlara da öncülük etti.
Mikro blog sitesi olarak başlayan Twitter ise gerek videolar gerekse anket ve gif desteği ile gelişimini her geçen yıl daha da hızlandırıyor. Hala istenilen düzeyde olmasa da kendi açısından tüm reklam modelleri oturmuş bir site oldu. Twitter’ı öne çıkaran özelliği ise 140 karakter sınırlaması ve trending topic adı verilen gündem kısmıydı. Yakın bir zamanda 140 karakter sınırının kaldırılması bekleniyor. Bunun temel nedeni de insanların sınırlama yüzünden yazacaklarını uzun uzun yazıp fotoğrafla paylaşması oldu. Yani insanlar etkileşim ve iletişim sağladıkları yerde aslında başka bir yere muhtaçtılar. Yakın zamanda gelecek yeni özellikle bu durum düzelecek.
Instagram ise 8 kişilik bir ekip tarafından uzun bir süre idare edildikten sonra tarihin en büyük satışlarından biri sonucunda Facebook tarafından satın alındı. Reklam alanlarının oluşturulmasıyla birlikte gelir modelini de tam olarak oturtmuş olan Instagram da Türkiye’de oldukça geniş kitlelere ulaşmaya başladı. Moda, yemek, spor ve birçok alanda pazarlama açısından önemli bir role ulaştı.
Pinterest, Türkiye pazarında istediği gelişmeyi gösteremese de özellikle kreatif işlerle uğraşanların en çok sevdiği mecralardan birisi oldu. Vine ise kendi fenomenlerini piyasaya süren bir kısa video uygulaması olarak saygı duyulması gereken bir başarıya ulaştı.
Türkiye’de sosyal medya denildiğinde akla yine de ilk olarak Facebook geliyor. Bunun temel nedeni artık 30 milyonun üstünde hesabın Türkiye’den bu platforma kayıt olması diyebiliriz. Hepimizin tüm akrabaları da en çok sevdiği marka da sevdiği film de herkes ama herkes Facebook’ta yerini almış.
Sosyal medyayı doğru kullanmanın gerekliliği ise tam da bu noktada ortaya çıkıyor. Gün itibariyle herkes Facebook’ta olduğu için sizin müşterilerinize ulaşmanız da onları kampanyalarla hedeflemeniz de onlarla iletişime geçmeniz de artık çok basit.
Burada dikkat etmeniz gereken tek şey bu iletişimi doğru kurmanız ki tam bu noktada Çizgistanbul’un başarılı sosyal medya stratejileri yardımınıza koşuyor.
Sosyal Medya hesap yönetimi hakkında bilgi için tıklayın.